Grilla vegetarisk!

04 juni 2016

En fråga som ständigt återkommer är ”Varför grillar du inte mer vegetariskt?"

Svaret på den frågan är att jag inte har så mycket kunskap om vegetariskt. Grilla grönsaker som t.ex. tomater, majs, spetskol, paprika, sparris och svamp gör jag titt som tätt men riktiga vegetariska rätter - nopp! Inte min grej, tyvärr.

Men så fick jag en inbjudan till en boklansering. Det är Gustav Johnasson som driver matbloggen Jävligt Gott (En blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla) som har skrivit en bok som just handlar om att grilla vegetariskt. Boken heter "Jävligt God BBQ”. Spännande! Det är precis det jag och mina läsare på grillbloggen söker efter. Eller hur?

grillbloggen gustav johansson 1

Jag träffade Gustav en underbar solig högsommarkväll på Södermalm i Stockholm. Han hade just kommit hem från New York där han hade spenderat veckan med sin flickvän. Trött i ögonen, grymt jetlaggad men ändå lycklig och uppspelt över all uppståndelse träffade jag honom. Jag fick tillfälle att ställa några frågor till honom. Dessutom fick jag ett par vegetariska grillrecept av honom som du hittar länkar till längst ner på denna sida.

Läs intervjun med Gustav nedan... Det är några bilder från lanseringen först men sedan kommer intervjun, jag lovar!

grillbloggen javligt god bbq 1

javligt god bbq mingel

javligt god bbq patchwork vin veg

gustav jonsson intervju

Du har skrivit en grillbok om vegetariskt på grillen. Vart fick du idén ifrån?

Jag har drivit den vegetariska matbloggen Jävligt Gott.se i fem år nu och alltid älskat att grilla, så när jag fick möjligheten att göra en lite större satsning på en kokbok tillsammans med mitt förlag Owl Streets så kändes det som en given grej. Vem gillar inte att grilla liksom? Och sen finns det ett jättestort glapp på marknaden kring just vegetariska grillkokböcker, så det kändes som att vi låg rätt i tiden.

Vad fick dig att börja grillA vegetariskt?

Att jag blev vegetarian! Haha, det är inte svårare än så. Som sagt, jag har alltid älskat att grilla, även om jag kanske inte alltid varit så bra på det, men i takt med att jag blivit bättre på att laga mat så har det också varit naturligt att ta det hela ut till grillen om somrarna.

Hur längE har du varit det?

Jag firar faktiskt tioårsjubileum nästa år! Jag bestämde mig för att bli vegetarian efter studenten, lite som ett led i att försöka äta mer hälsosamt och för att ge mig själv en rejäl utmaning. Jag är uppvuxen i ett riktigt husmanskostshem, med mycket kött, långkok och stora färsbiffar - så att bli vegetarian var verkligen en jätteutmaning. Men jag gav mig fan på det i sex månader, och sen var det faktiskt förvånansvärt lätt. Jag slutade liksom se kött som mat, och mer som kroppsdelar, and I havn't looked back since.

Hur många grillar har du?

Jag är ingen jättegrillfanatiker på det sättet, även om det kanske börjar ta sig lite nu i och med boken. Men så klart har jag minst en per sommarstuga, och med både min sambos familj och min egen så har vi typ fyra olika hus vi växlar mellan på sommaren. Alla kolgrillar, och min nya Weber BBQ-Kettle är nog den som är mest fancy.

Hur många år har du grillat?

Amatörmässigt åtminstone i tio år, men lite mer seriöst kanske de senaste två åren. Rent teknikmässigt har jag dock mycket kvar att lära mig. Det får bli till nästa nytryck av boken!

Vilken råvara tycker du är bäst på grillen?

Jag är ju en sucker för en god burgare, så jag skulle nog säga vad jag nu än bestämmer mig att göra dagens vegoburgare av. Jag har ett eget recept på burgare av quornfärs som jag brukar grilla väldigt ofta. Annars gillar jag halloumi och purjolök också. Det är en sjukt underskattad grönsak.

Vad grillar du oftast?

Hamburgare! Absolut.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag tror att det liksom kom med blodet på ett sätt. Min pappa har alltid lagat väldigt mycket mat, och på somrarna nere i sommarstugan så innebar det nästan alltid att vi grillade. Det var flintastekar, färsbiffar, hamburgare, grillspett, allt möjligt. Sen när jag blev lite äldre och själv fick ta över grillspaden så har grillen kommit att symbolisera väldigt mycket livskvalitet för mig. Solen, vännerna, glöden, smaken, gärna en öl. Det är fan livet alltså.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Ja du. Inte så värst konstiga grejer ärligt talat. Jag är lite feg av mig på det sättet, så det tar oftast ganska lång tid innan jag slänger bort ett värdefullt grilltillfällen på konstigheter. Men det skulle nog vara någon riktigt sunkig färdigvegoburgare på någon utefest någon gång.

Vad ska man tänka på när man grillar vegetariskt?

Att lära sig laga vegetariskt! Typ. Haha, nja egentligen så är det väldigt mycket samma grejer som när man grillar icke-vegetariskt. Det kan ju vara nästan lite vad som helst, allt ifrån en halloumi, till en blomkålsbiff till oumphspett, till en långrökt rotselleri, till en mustig texas chili lagad i järngryta på gallret. Lär känna dina råvaror och testa lite olika tekniker. Ofta blir man överraskad vad som går att göra!

Sen är min matlagning väldigt mycket centrerad kring att försöka göra "vanlig mat" vegetarisk, dvs att ge folk (och mig själv) just möjligheten att käka burgare, chiligrytor och matiga grillspett. Inte att fastna i rawfood eller salladsträsket. Och då kan du använda ganska mycket samma tekniker som när du grillar kött. Det är mindre risk att få i sig bakterier från rått kött bara!

Vilka kockar, grillers inspirerar dig och din matlagning?

Jag har alltid varit inspirera av Jamie Olivers matlagning, jag gillar hans avslappnade förhållningssätt till mat. I övrigt så har jag inte så många kockar framförallt jag ser upp till. Det finns tyvärr ganska få vegokockar som har just grill som sin grej. Jag är inte jätteintresserad av den här grejen som vissa kör med där man hittar hundra sätt att bara grilla grönsaker på. Personligen vill jag ha mer på min tallrik än så.

Stort tack och lycka till med boken, grillningen och bloggen! Ser fram emot att följa dig och inspireras av dig.

Ni som är intresserade av att grilla vegetarisk kan se recepten nedan. Sedan kan du också köpa boken Jävligt God BBQ här..

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.