Det var en helt ny värld som öppnades för mig!

16 juni 2015

Kan en annan man göra så att man slipar till sig?

När jag växte upp så hade vi våra knivar i bestikslådan och diskade knivarna i diskmaskinen. Alltså alla fel man kan göra med en kniv. 1996 träffade jag Sarah. En dag så lagade jag mat hemma hos henne och hon hade kvalitetsknivar som hon nästa aldrig hade använts. Redan efter första snittet så var jag kär. Jag var kär i hennes knivar. Sedan gick det rätt så fort. Vi flyttade ihop och Sarah följde med. Vi lyckades föröka oss, vi köpte fler knivar. Livet var underbart!

Men som i alla relationer så blir det slöare och slöare. Det går sakta men säkert. En dag märker man inte hur slött det egentligen är tills det kommer in en annan man. I mitt fall så var denna man Johan Drevhage (känd från TV4 - Grillmästarna 2014). Han var hemma hos oss på en grillfest och han utbrister "Men herregud vad slött det är här!" Han försökte med första hjälpen, slip stål, baksidan på ett keramikfat, dansa baklänges runt grillen och bad till knivguden. Men inget hjälpte! Jag skämdes! Jag hade blivit hemmablind. Jag förstod inte att det var så slött som det faktiskt var.

Räddningen var närmare än vad jag trodde. Som ett brev på posten så kom räddningen. Jag skickade bort det slöa och redan efter ett par dagar så var livet som nytt igen! Vilken skärpa! Jag var nykär igen! Det kändes precis som det vi hade för första gången, igen!

Knivbrev 1

Ett par dagar senare så kom eldprovet. Jag hade beställt 30 kg kött som jag skulle skära upp i bitar för att sedan grilla på Grill och BBQ VM, Göteborg. Pappersfodralen som Knivbrev skyddade knivarna med återanvändes inför resan. Det var bara att checka in bagaget med knivarna. Att lägga dem i handbagaget var ganska uteslutet.

Hasse Bjork - 1

Hasse Björk och jag efter ett väl utfört uppdrag på Grill & BBQ VM, Göteborg.

På Heden träffade jag min nya vän Hasse Björk (känd från TV4 - Grillmästarna 2015) Han är van att stycka kött. Han var också imponerad att över 20 år gamla knivar var så pass vassa. Under hela helgen så skar jag paprika, chili och nygrillat kött. Allt gick så lätt! Varför hade jag inte fixat knivarna tidigare? Jag skulle gjort det för länge sedan!

Om ditt liv känns lite slött, skicka iväg dina knivar till Knivbrev och få skärpan tillbaka!

Jag blev nyfiken och ställde några frågor till dem

Vilka är det som ligger bakom knivbrev?

Leif Kohlström, Henrik Orwander, Mikael Johansson

Varför började ni med denna tjänst?

Att lämna in och vänta 2 veckor på att få sina knivar i retur är ett motstånd som gör att man inte orkar göra det alls. Ett Knivbrev kan man lägga på lådan påväg till mataffären eller till ICA. Går även att skicka som rekommenderat brev om man lämnar in hos sitt lokala postombud. Detta är betydligt smidigare än att behöva åka iväg och lämna/hämta varför de flesta struntar i att slipa sina knivar helt.

Kan ni slipa vilka knivar som helst?

Ja, det enda vi inte slipar är buköppnare (används vid jakt), pga. dess form som gör dem svåra att få bra.

Hur lång tid tar det innan man får tillbaka sina knivar?

2 arbetsdagar - från det att vi har fått in dem till sliperiet.

Hur många knivar slipar ni på en dag / vecka (i snitt)

Vi slipar mellan 800 och 1200 knivar om dagen. Runt jul slipar vi nästan 3-4 gånger så mycket. Det är vår tuffaste tid.

Hur ska man ta hand om sina knivar efter man har slipat dem?

Bryne/Skärpstål, aldrig hemmaslipar då de ofta gör mer skada än nytta. Man får heller inte glömma att byta ut brynet ibland. Det håller i 3-4 år (helt beroende på hur mycket det används). En del har brynen som är helt utslitna och undrar då varför deras knivar inte går att få vassa igen någon månad efter att de kom från oss. Man måste dock vara noga med brynet så att man inte rundar av eggen ut just skärper det. Annars kan kniven bli slöare än när man gav sig på den med brynet.

Hur ofta ska man slipa sina knivar?

1-2 gånger per år. Keramiska knivar och de med HRC (stålets hårdhetsgrad) över 63 räcker vart annat år. En Globalkniv bör t.ex. lämnas in var 9:e månad i snitt, de är inte en så hård kniv som många tror.

En sista fråga - vilka knivar är bäst för en grillade?

De som ligger bra i handen, har rätt balans. Dvs. en svår fråga. Man bör dock undvika keramiska knivar och även de allra hårdaste iom att man ev. skär i ben. Då kan en flisa lossna! Europeiska knivar är mjukare och "bucklas" till om man hackar dem mot ett ben. Då lossnar iaf ingen flisa. Dock går det att återställa samtliga knivar hos ett professionellt sliperi.

För mer information om Knivbrev - klicka här

 

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.